ÇANAKKALE PART 1

ÇANAKKALE’Yİ TANIYALIM
ÇANAKKALE TARİHİ;
Çanakkale tarihinden bahsederken sadece yakın tarih değil daha da eskiyi ele almak oldukça doğru bir davranış olur sanırım. Çünkü Çanakkale eski Helenistlik çağlardan Cumhuriyet tarihine kadar birçok medeniyete sahiplik etmiş bir şehrimizdir. Bunların içerisinde en çok göze çarpan ve bilinenler Assos Antik Şehri, Assos Antik Liman’ı ve Truva Antik Şehri’dir. Bizim için de manevi açıdan kuşkusuz tüm dünyanın bildiği Çanakkale Savaşlarını verdiğimiz ve Cumhuriyetimizin temellerinin ilk adımlarının atıldığı Gelibolu Yarım Adasındaki Şehitler Abidesi ve Bölgesidir. Çanakkale’de nereye adım atarsanız atın tarihi açıdan doygunluğa ulaşabileceğimiz ve Türklük açısından da yine maneviyat ile dolabileceğimiz bir şehrimizdir. Çanakkale coğrafi olarak Kuzey Ege’de bulunduğu için Ege Denizinin o muhteşem turkuaz kıyılarına sahiptir. Ege Denizinde sahip olduğumuz iki adet de adaya yuvalık yapmaktadır. Bunlar; Bozcaada ve Gökçeada’dır. Turkuaz maviliğine sahip olan Çanakkale aynı zamanda da Kaz Dağları eteklerine sınır olması da burayı hem coğrafi, hem tarihi, hem de kültürel bakımdan oldukça zengin kılmaktadır.
ÇANAKKALE COĞRAFYASI;
Çanakkale şehrimiz iki kıtaya yayılmış olup bir de boğaza ev sahipliği yapmaktadır ve bunlara da ek olarak iki adet adası bulunmaktadır. Antik adı İmbros olarak da bilinen Gökçeada Türkiye’nin en büyük adası olama özelliğine de sahiptir, Çanakkale Boğazı’nın ağzında yer alan Gökçeada yaklaşık 290 km² ‘lik bir alan üzerinde oluşmuştur. Gökçeada’nın kıyı şeridi ise 95 km’dir.
Diğer bir adası olan Bozcaada ise Türkiye’nin üçüncü en büyük ve Ege Denizi’nde Gökçeada’dan sonraki ikinci en büyük adasıdır. Bozcaada’nın hala sokakları Rumlardan kalma orijinalliğini korumakta olup o günlerdeki tarihi bizlere hala yaşatabilmektedir. Çanakkale de maki bitki örtüsü hâkim durumdayken en çok göreceğiniz yeşillik ise zeytinlik ağaçlarıdır. Aynı zamanda Kaz Dağlarının eteklerinde ve Boğazda yer aldığı için oldukça esintisi hiç eksik olmayan yaz ayları için ideal sayılabilecek bir şehrimizdir.
ÇANAKKALE KÜLTÜRÜ;
Çanakkale kültürü ve tarihi tabiki anlatmak ile bitmez, ben sadece ucu açık bulmacalar bırakarak siz değerli okurlarımızın keşfedecek ve başlayacak bir başlangıç noktası olması için kendi aklımda kalanları aktarıyorum. Kültür kısmından bahsedecek olursak gastronomisi, tarihi, coğrafi özellikleri ayrı ayrı kendi başına birer başlık ve hepsi de birbiri ile ilintili. Dedim ya ben burada sizlere birer başlangıç noktası bırakıyorum gerisini sizlerin gezip, görüp, tanıyıp, keşfetmeniz gerekiyor. Mesela gastronomi yani mutfaktan bahsedecek olursak tarım ve deniz ürünleri açısından oldukça zenginliğe sahiptir. İsterseniz bu alanda birkaç örnek vererek yelpazenin ne kadar geniş olduğuna değinelim;
Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, Peynir tatlısı ve pek kimsenin eminim ki keşfedemediği bir lezzet olan Kalamar Dolmasını da tatmanız gerektiği düşüncesindeyim. Özet olarak Çanakkale gerçekten anlatılmak ile bitmeyecek gezilip gerçekten görülmesi gerek her karış toprağında buram buram tarih yatan nadide şehirlerimizden birisidir.