Akıllı Pencereler Tekrar Rövanşta
Isındığında Elektrik Üreten Akıllı Pencereler Geliştirildi
ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda ısındığı zaman renk değiştirip elektrik üretebilen yeni sistem akıllı pencere geliştirildi.
Günümüzde yenilenebilir enerji ile alakalı çalışmalar oldukça fazlalaştı, bu bağlamda maliyeti düşen güneş panellerinin kullanılabileceği sistemler üzerine çalışma okları tekrar dönmüş durumda.
Bu çalışmaların başında ise ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda (NREL) çalışan bilim insanları oldukça büyük bir adım attılar. Yapılan çalışmalarda ısındığı zaman kararan ve aynı zamanda elektrik üretmeye başlayan pencere ile farklılıklarını ortaya koymaya çalışıyorlar.
Evlerimizde kıllandığımız şeffaf düz camlar evimizin aydınlık olmasını sağlarken, yaz aylarında ise güneşin kavurucu sıcaklığına maruz kalmamıza neden oluyor. Her ne kadar perde vb çözümlere müracaat etsek de pek de bir çözüm sağladığını söyleyemeyiz.
NREL araştırmacıları ise bu sorun için bazılarımızın aşina olduğu kolormatik cam olarak bildiğimiz gözlüklerimizde kullandığımız fotokromik cam teknolojisi ile şeffaf güneş paneli teknolojisini birleştirerek yeni bir çözüm üretmeye çalışılıyor.
Kolormatik Pencereler
Bilim insanlarının yaptığı yeni çalışmada termokromik fotovoltaik adını verdiği bu teknolojide yüzey sıcaklığı belli bir seviyeye ulaşan cam renk değiştirerek eve daha az güneş ışığı girmesini ve içerisinin daha serin kalmasını sağlıyor, bunun yanı sıra aynı zamanda güneş den gelen bu ışık elektrik üretimi için de kullanılıyor. Bu sayede yenilenebilir enerji ve insan konforu birleşmiş ve hem doğa hem insanlık adına ortak bir çıkar oluşmuş durumda.
NREL ekibinin geliştirdiği pencere teknolojisinde, içinde solvent buharı bulunan iki cam arasına yerleştirilmiş ince bir perovskit tabaka kullanılıyor. Düşük nem ortamında şeffaf kalan perovskit normal bir pencere görevi görürken sıcaklık belli değerlerin üstüne çıktığında ise solvent buharı, perovskit kristellerinin kendilerini yeniden düzenlemesini sağlıyor. İlk etapta zincir haline gelen kristaller sonrasında bir tabaka ve son olarak ise küp halini alıyor ki bu da pencerenin farklı renkleri almasına da olanak sağlıyor ve bu şekilde de gün ışığının rahatsızlık verebilecek kısmı evin içine girmeden dışarıda kalıyor.
Çalışmalar gün geçtikçe hızlanırken şu anda 7 saniyede 35 ile 46°C de açık sarıdan koyu kahve rengine dönüşen platform ilk çalışmalarda 3 dakika gibi bir süre ve 65.5 ile 79.4°C gibi bir sıcaklığa ihtiyaç duyduğu belirtildi.